Go Back

Vinder koldskål

Koldskål med guf, kammerjunker og citronsirup
Samlet tid1 time 30 minutter
Antal: 4

Ingredienser

Koldskål

  • 2 æggeblommer pasteuriserede
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang pulver kan også bruges
  • 1 dl A38
  • 1/2 liter kærnemælk
  • 2 spsk. fløde
  • 1 citron saft + skal

Guf med grepesaft

  • 200 g sukker
  • 1 dl vand
  • 100 g æggehvide
  • 15 g sukker
  • 1-2 spsk. grepefrugt saft
  • evt. vanilje

Kammerjunker

  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 100 g sukker
  • 100 g smør stuetemperatur
  • 0,5 dl mælk
  • 0,5 vaniljestang pulver kan også bruges
  • 1/2 citron skal
  • 1 æg

Citronsirup

  • 1 dl citronsaft
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker

Sådan gør du

  • Start med at lave kammerjunkerne. Dem kan du lave flere dage i forvejen. Kammerjunkerne skal laves, forms, bages og kølse - det tager lidt tid.
  • Citronsirupen kan også laves flere dag i forvejen.

Koldskål

  • Skrap kornene ude af vaniljestangen og bland vaniljen med lidt af sukkeret.
  • Pisk æggeblommer og sukker, samt vaniljesukker, sammen til en lys og luftig æggesnaps.
  • Vend derefter A38 og kernemælk i æggesnapsen.
  • Smag koldskålen til med citronsaft og skal.
  • Rør lidt fløde i koldskålen og sæt den på køl indtil servering. Koldskål skal serveres koldt.

Guf med grepesaft

  • Kog sukker og vand sammen i en kasserolle til det rammer præcist 116 grader.
  • Pisk æggehvider og 15g sukker let sammen.
  • Hæld den varme sukker masse i en tynd stræle direkte ned i de piskede æggehvider i mens der piskes.
  • Pisk ved fuld effekt i guffen (marengsen) er helt kold (det tager op i mod 15 min.)
  • Vend grepesaft i guffen og evt. vanilje.

Kammerjunker

  • Tænd ovnen på 175 grader.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med lidt af sukkeret til vaniljesukker.
  • Bland de tørre ingredienser og citronskal sammen og smuldre smørret der i.
  • Saml dejen med mælk og æg. 
  • Tril kugler af dejen og bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 6 min. til de er let bagte og stadig bløde.
  • Tag de halv bagte kammerjunker ud af ovnen og halver dem. Sæt dem tilbage i ovnen i ca. 10 min til de er let gyldne, de bliver sprøde når de køler af.

Citronsirup

  • Kog citronsaft, vand og sukker sammen ved lav varme til en sirup. Kogetiden er ca. 20 min, til den ønskede konsistens.