Go Back

Surdejboller med gulerod

Gulerods-surdejs-boller
Samlet tid2 d
Antal: 10 stk

Ingredienser

  • 400 g hvedemel
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 300 g vand stuetemperatur
  • 150 g gulerod
  • 100 g surdej bageklar
  • 15 g salt

Sådan gør du

  • Lige inden surdejen er bageklar, blandes bolledejen og stilles til autolyse.
  • Bland de 500g mel (400g hvedemel og 100g fuldkornshvede), 300g vand og 150g revet gulerod sammen og lad det stå til autolyse 30-60 minutter. Bland det sammen til alt melet er fugtet - det kan gøres på rørmaskine eller i hånden.
  • Bland efter autolyse de 100g aktiv og bageklar surdej i dejen og rør det godt sammen. Lad dejen hvile yderligere 30 minutter.
  • Tilføj 15 g salt til bolledejen og ældt den godt sammen.
  • Hæld bolledejen i en bøtte med låg og lav et par foldninger.
  • Fold dejen hvert 20-30 minut, de næste 2 timer.
  • Lad derefter dejen hæve 2 timer, hvorefter dejen sættes på køl natten over.
  • Dag 2
  • Tag dejen ud af køleskabet.
  • Varm ovnen op på 260 grader, med bagestål (pizza bagesten) og en bradepande.
  • Lad ovnen varme op i minimum 30 minutter, i mens bolledejen står på køkkenbordet.
  • Når ovnen er varm, hældes dejen ud på bordet og den "hakkes" til 10 boller. Forsøg at undgå at slå luften ud af dejen. Placer bollerne på bagepapir.
  • Skub bollerne på bagepapir ind i den varme ovn på bagestålet, og hæld en stor kop kogende vand i bradepanden unden bagestålet, for at skabe masser af damp i ovnen.
  • Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne med damp i ca. 10 minutter.
  • Efter de 10 minutter fjernes bagepladen med damp, og ovnen skrues ned på 225 grader. Bag bollerne færdig ved 225 grader i 10-15 minutter. Afkøl bollerne på en rist.