fbpx
MENU

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med creme og remonce

Klassiske gammeldags fastelavnsboller af gærdej, med en nem kagecreme i midten, og så er de lige gjort en tand lækrere, med en omgang borgmestermasse.

Fastelavnsboller creme

Boller op, boller ned, boller i min mave

Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade. Sjældent har der da været mere hype omkring fastelavnsboller, end der er i år. Det første post med en fastelavnsbolle ramte mit Instragam feed d. 1/1. Vi bliver forargede over julepynt og julegodter i supermarkederne i oktober, men fastelavnsboller i januar det vil vi gerne have?!?

Har du spist flere fastelavnsboller i år end du plejer? Bagerne nyder godt af omtalen og Kasper har aldrig spist så mange, og talt så meget om fastelavnsboller, som efter jeg serverede de her fastelavnsboller for ham.

Kagecreme

Fastelavnsbollerne er fyldt med en simpel kagecreme, lavet med ægte vanilje (for det smager bare bedst). Cremen er lavet efter følgende princip: alt i en gryde, rør sammen og kog op. Der findes et hav af forskellige cremer, i sværere eller lettere sværhedsgrad. Men valget fald på at lave den bedste creme, nemmest muligt.

Cremen er lavet på æggeblomme og let mælk. Den kunne også være lavet på sødmælk eller hele æg. Byt de 3 æggeblommer ud med 2 hele æg, det fungerer også. Cremen er tyknet med maizena, brug endelig ikke for meget, men du kan også sagtens tykne cremen med hvedemel. Marizena giver en lækker “budding konsistens” til cremen.

Blander du flødeskum i kagecremen, kan du kalde den en konditorcreme og bruge den til f.eks jordbærtærte, eller i enhver flødekage (også inden i fastelavnsbollerne, du skærer dem over når de er kølet og fylder fløde i.. sysshh)

Fastelavnsbolle creme

Fyld

Remonce / borgmestermasse

Foruden creme, fyldte jeg også borgmestermasse i fastelavnsbollerne. En borgmestermasse er en remonce med marcipan. Jeg laver den i forholdet 1:1:1: smør, sukker, marcipan. Jeg bruger rørsukker, fordi jeg synes det smager bedre.

Marcipan

I stedet for at lave en remonce, kan du lægge et stykke marcipan i hver bolle.

Chokolade

Hvis du synes, kan der sagtens blive plads til chokolade i fastelavnsbollerne. Vi forsøgte med mørk chokolade, gold chokolade og Ruby – alt chokolade fungerer. Vælg selv om der skal være plads til både chokolade og remonce – men der er altid plads til creme.

Nutella

Vi skulle også lige prøve at lave et par stykker med nutella – og det fungerer i særdeleshed også. Creme og nutella – fantastisk kombi. Creme, remonce og nutella – endnu bedre kombi.

Det er kun fantasien der sætter grænser.

Velbekomme

Fastelavnsboller

Klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce
Til: 12 store fastelavnsboller

Det skal du bruge:

Gærdej

  • 3 dl mælk
  • 100 g smør
  • 50 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • ca. 550 g mel
  • 1 æg
  • 1 kapsel kardemomme knust eller modret
  • 1/2 tsk. salt

Kagecreme

  • 4 dl mælk
  • 60 g sukker
  • 3 æggeblommer
  • 30 g maizena
  • 1/2 stang vanilje

Borgmestermasse

  • 100 g marcipan
  • 100 g smør blødt
  • 100 g rørsukker el. sukker

Sådan gør du

Gærdej

  • Smelt smøret i en gyde. Tag det af blusset og tilføj mælken.
  • Hæld det i en røreskål og opløs gæret i den lune blanding.
  • Tilsæt sukker, kardemomme, æg og melet lidt af gangen, imens du rører dejen godt på en røremaskine med dejkrogen. Tilsæt melet lidt af gangen, muligvis ikke det hele.
  • Ælt dejen godt, til den er helt glat og smidig. Det kan også gøres med håndkraft.
  • Lad dejen hæve under et fugtigt viskestykke på køkkenbordet til dobbelt størrelse i ca. 1 time.

Kagecreme

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret.
  • Rør alle ingredienserne sammen i en gryde, også vaniljesukkeret.
  • Kog cremen op i 1-2 minutter til den ønskede konsistens.

Borgmestermasse

  • Riv marcipanen og rør det sammen med smør og sukker.

Sådan laves fastelavnsbollerne

  • Rul dejen ud til en rektankel på ca 30X40 cm.
  • Skær 12 kvadrater af dejen.
  • Placer en ordenlig klat creme og borgmester masse på hver firkant.
  • Saml alle firehjørner i midten over cremen. Tryk samlingerne sammen fra midten og ud til de nye hjørner.
  • Saml også de nye hjørner til midten. Vend fastelavnsbollen rundt, med samlingen nedad og rul den lidt om en bolle.
  • Sæt fastelavnsbollen på bagepapir, på en bradepande, og lad dem efterhæve 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft og bag fastelavnsbollerne ca. 13 minutter.
  • Pynt fastelavnsbollerne med glasur eller chokolade.
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!
Fastelavnsboller chokolade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering