fbpx
MENU

Nytårsflødeboller med kransekage og broken champagne gel

Gå til opskrift på nytårsflødeboller

Nytårsflødeboller med masser af glitter

Nytårsflødeboller er den perfekte måde at fejre nytårsaften på – og den perfekte tilføjelse til nytårsmenuen!

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man ikke skulle spise det bedste, man ved, i de aller sidste minutter af det gamle år. Eller i de første minutter af det nye år.

For mig er det allerbedste flødeboller. Og opskriften på årets nytårsflødeboller er efterhånden blevet en tradition!

Flødeboller_gold_chokolade

Nytårsflødeboller med smag af champagne og kransekage

Jeg har lavet ufattelig mange flødeboller i år: Månedens-flødebolle er næsten blevet en fast del af min Instagram. Det samme er bryllupsflødeboller, juleflødeboller (risalamande flødeboller) og selvfølgelig nytårsflødeboller. Derfor skal I selvfølgelig også have en opskrift på de flødeboller, jeg laver i år til nytårsaften!

Vi starter med en kransekagebund – for hos os (det er noget jeg har bestemt) erstatter flødebollerne kransekagen kl. 00.00 – det er tradition. Jeg har udfordret mig selv lidt i år, sidste år havde flødebollerne en skum med champagne (opskrift) og hvidchokolade overtræk. I år får de udover kransekagebunden, en klassisk skum med vanilje hvor der i midten af skummen findes et indlæg af broken gel med smag af champagne. Hele herligheden overtrækket med Callebauts Gold Chokolade – det er vel nytår!

Guld og glimmer i massevis

Der skal være masser af guld og glimmer, på årets nytårsflødeboller. Foruden overtrænet med gold-chokolade. (jeg vil anbefale Callebaut chokolade, som smager fantastisk og som er nemt at arbejde med). Her jeg pyntet med med guldglimmer støv.

Held og lykke med projektet – jeg er sikker på, at dine flødeboller bliver fantastiske og at dine nytårsgæster vil elske dem!

Flødeboller champagne

Ingredienser i nyåtrsflødeboller

Kransekagebund

Marcipan: brug en rigtig god marcipan, med masser af smag af mandler, det er hele fundamentet for kransekagen.

Flormelis – sukker og æggehvide røres i marcipanen til kransekagemassen, ved at bruge flormelis, undgår du knasende sukker eller sukkerkrystaller.

Æggehvide – til både kransekage og skum, jeg bruger pasteuriseret, gerne økologiske æggehvider.

Vaniljeskum

Æggehvider: Skumme består af piskede luftige æggehvider, jeg bruger pasteuriseret, gerne økologiske æggehvider.

Sukker: sukker og glukose koges til en varm sirup som hældes i æggehviderne, jeg bruger alm. hvid raffineret sukker, men du kan også bruge lyst rørskukker.

Glykose: glykosesirup koges med sukker og vand til en varm sirup, jeg bruger almindeligt glykosesirup, som findes ved sukker og bageartikler.

Flormelis: Æggehviderne piskes luftige med sukker, inden den varme sukkesurip hældes i, jeg bruger flormelis for at undgå sukkerkrustaller. Vaniljekonene skraber jeg ud af stangen og blander med lidt flormelis, for at skille kornene ad.

Vaniljestang: For masser af smag af vilje – brug en rigtig god vaniljestang. Alternativ, brug vaniljepulver eller vaniljesukker.

Broken gel

Champagne: Brug den du vil ofre på flødebollerne, den behøver ikke hele champagne – en sød Asti er lige så fint. Det er dejligt med at surt element i flødebollerne, men ikke for surt (tør).

Sukker: Lidt sukker at søde med, du kan bruge lystrørsukker eller almindelig raffineret hvidt sukker.

Hyldeblomssaft: sød saft gør den broken gel sød og lækker. Brug færdigblandes hyldeblomssaft.

Agar agar: er et (vegansk) alternativ til husblas i pulverform, det er geleringsmiddel udvundet af tang eller alger. Det opløses i kogene væsker og bliver stiv som en vingummier ved afkøling. Det forhandles i specialbutter og helebutikker.

Flødeboller broken gel

Nytårsflødeboller med i kufferten

Jeg har selv været lidt tidlige ude i år med mine nytårsflødeboller – for jeg skal nemlig holde nytår i sydens sol. Men derfor må man ikke glemme traditionerne, så årets nytårsflødeboller blev delt ud til familien i juleferien 🙂

Jeg må desuden se, om jeg ikke kan snige et par med i kufferten, så Kasper og jeg kan få den traditionsrige start på 2022 – for hvad er nytår uden nytårsflødeboller.

Rigtigt godt nytår

Nytårs flødeboller 2022

Det skal du bruge:

Kransekagebund

  • 85 g flormelis
  • 50 g pasteuriserede æggehvider
  • 250 g ren rå marcipan

Vanilje skum

  • 120 g sukker
  • 40 g vand
  • 60 g glykosesirup
  • 80 g pasteuserede æggehvider
  • 15 g sukker
  • 1 stang vanilje eller vaniljepulver/sukker

Broken Champagne gel

  • 2 dl Champagne
  • 1 dl hyldeblomstsaft
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. agar agar

Gold chokolade overtræk

  • 250 g Gold chokolade
  • 25 g kakaosmør

Sådan gør du

Broken champagne gel

  • Kog champagne, hyldeblomstsaft, sukker og agar agar sammen i ca. 5 minutter.
  • Sæt det på køl, gerne natten over. Til det er helt koldt og det har sat sig om en vingummi.
  • Når massen er kold, blendes den til en klar broken del og fyldes på en sprøjtepose med en fylde-tylle.

Kransekagebund

  • Tænd ovnen på 190 grader.
  • Bland flormelis og æggehvider sammen i en skål. Rør det i marcipanen lidt efter lidt, til massen er ensartet.
  • Kom kransekage massen i en sprøjtepost med en stjernetyl og sprøjt massen ud på bagepapir, i ligestore flade flødebollebunde.
  • Bag kransekagerne til de er gyldne i ca. 9 minutter ved 190 grader.
  • Afkøl bundende helt.

Vanilje skum

  • Kog sukker, vand og glukosesirup til præcis 117 grader – brug et sukkertermometer.
  • Imens sukkerlagen koger, piskes æggehviderne stive sammen med de 15 g flormelis.
  • Når sukkermassen er præcis 117 grader, hældes den varme sukkermasse ned i de piskede æggehvider i en tynd stråle, imens der stadig piskes. 
  • Skru op for røremaskinen og pisk for fuld fart, pisk så længe at skummet er helt fast og skålen helt kold. Det kan tage ca 10 minutter.
  • Tilsæt imens vaniljen: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, bland vaniljekornene med lidt flormelis og tilsæt vaniljesukkeret i den kolde flødebolleskum. 
  • Når flødebolleskummet er koldt, og så fast at det danner toppe, fyldes skummet i en sprøjtepose med din ønskede tylle (rund eller stjerne).

Sammel nytårsflødebollerne

  • Sprøjt flødebolleskummet på de afkølede marcipanbunde i høje flotte toppe.
  • Sprøjt derefter broken Champagne gel ned i midten af skummet.
  • Lad flødebollerne stå, gerne på køl, imens du tempererer chokoladen
  • Temprere chokoladen (jeg gør det i microovnen og bruger podningsmetoden) med max. 10% kakaosmør, det gør chokoladen mere tynd-flydende og nemmere at dyppe i.
  • Hæld chokoladen i et glas og dyp flødebollerne og drys med guld glimmer.
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering