fbpx
MENU

Koldhævet boller med gulerod

Gå til opskrift

Koldhævet boller med gulerod

De nemmeste boller at lave, så lille en indsats så meget smag. Bollerne er bløde og saftige. De holder sig dejlig fugtige i et par dage, i en pose på køkkenbordet. 

Bollerne er lækre, luftige og fulde af fuldkorn.

Boller med gulerod koldhævet

Barselsboller

De her koldhævet boller med gulerod, er de boller jeg har bagt mest i min barsel (den har heller ikke været så lang endnu). Jeg bagte dem første gang hjemme hos min far i sommers, da jeg var på ”ferie” for at bage bryllupskage. Jeg brugte den mel far havde i skabene – som var rugmel og havregryn. Sidenhen har jeg fortsat brug disse meltyper, hvis jeg har haft dem. Ellers bruger jeg det mel jeg har i skuffen, oftest fuldkornshvedemel – det har været rigtig smart, når jeg har forsøgt at tømme skufferne ifbm. flyningen. 

Grundopskriften som jeg bruger til koldhævet boller er: ½ pakke gær og 4 dl vand. Derudover 2 gulerødder, mel og salt. Jeg bruger den største mængde hvedemel, men starter med at røre rugmel/fuldkornshvedemel og havregryn i vandet med det opløste gær og revet gulerod. Dejen skal kunne røres sammen med en grydeske, være fast men stadig klistret. Dejen skal ikke æltes. 

Valget af mel har betydning for resultatet. Rugmel giver en grovere og mørkere bolle. Fuldkornshvedemel giver en blødere bolle.

Koldhævet gulerodsboller

Hvad serverer man for mødregruppen? 

Nybagte boller! Dejen rører du sammen aftenen/dagen for inden, stiller den i køleskabet og bager boller næste dag. Det tager kun 30 minutter, så har du nybagte boller og hele huset dufter. Perfekte barselsboller.

Se også opskriften på koldhævet boller med gulerod og hvedekerner her!

Ingredienser i koldhævet boller

Koldhævet boller ingredienser

Vand – Jeg bruger vand direkte fra den kolde hane, ikke iskoldt vand, bare koldt vand. De skal alligevel hæve i køleskabet, hvor der også er koldt.

Gær – 1/2 pakke frisk gær bruger jeg til at hæve bollerne med.

Gulerødder – Jeg bruger 2 økologiske gulerødder af helt almindelig størrelse. Er de meget små bruger jeg 3. Jeg har også bagt disse boller med squash, det fungerer også rigtig godt. Gulerødder giver en dejlig sød smag og så er det bare skønt at bage brød med grøntsager.

Havregryn – Jeg bruger økologisk grovvalset havregryn, da det er dem vi spiser herhjemme. Men fintvalsede havregryn kan også bruges. Havre giver en dejlig sød smag til bollerne. Har du ikke havregryn, så undlader du dem bare, og bruger lidt mere mel.

Fuldkornsmel – Jeg bager typisk disse boller med fuldkornshvedemel, det giver dejlige bløde og saftige boller. Jeg kan også godt lide at bage dem med rugmel eller nogengange hvid hvedemel. Brug den grove mel-type du har, fuldkorn giver nemlig masser af smag!

Hvedemel – Den største mængde mel er hvedemel i disse boller. Jeg burger almindelig økologisk hvedemel eller Manitoba hvedemel, hvis jeg har det, som har en bedre hæveevne.

Salt – En meget vigtig smagsgiver i brød, jeg bruger groft salt.

Rigtig god fornøjelse.

Velbekomme.

Koldhævet boller med gulerod

Nemme koldhævet boller med gulerod
Tid: 25 minutter
Til: 10 stk

Det skal du bruge:

  • 4 dl vand
  • 1/2 pk. gær 25g
  • 2 stk. gulerødder ca. 120g
  • ca. 1 dl havregryn
  • ca. 2 dl fuldkornshvedemel
  • ca. 5-6 dl hvedemel
  • 1 spsk. groft salt

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i vandet.
  • Tilsæt revne gulerødder, havregryn og fuldkornshvedemel/rugmel, rør det godt ud i vandet.
  • Rør derefter hvedemel i dejen lidt ad gangen, dejen skal kunne røres, men være fast og stadig klisteret.
  • Rør tilsidst salt i dejen og sæt den på køl til dagen efter.
  • Dagen efter: 10 boller sættes på en bradeplade med bagepapir med en våd ske. Drys evt. lidt kerner på bollerne.
  • Bages midt i ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter.
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering