Egholm folkefarm

Kartoffelsalat hvidmelet gåsefod

Mit besøg hos det økologiske spisekammer 3 min fra Aalborg samt opskrifter på kartoffelsalater med nye danske kartofler fra Folkefarmen     Egholm Folkefarm

I forbindelse med min uge som frivillig instruktør på 4H og rema1000’s madskole, skulle vi på ekskursion. Turen gik til Egholm Folkefarm. Jeg har før været på Egholm (en lille ø midt i Limfjorden 3 min færge-tur fra Aalborg) men kendte intet til Folkefarmen. Mine forventninger til besøget var ikke særlig høje, jeg er vokset op på en gård, så køer og kartofler siger mig ikke det store. Men der ventede mig nået af en overraskelse.

Egholm

Da vi ankom med færgen stod Thomas klar til at hente os i sin minibus. Han kørte os til gården hvor højgravide Sissel og parrets to børn stod klar til at modtage os med åbne arme og byde os velkommen til deres private hjem.

Egholm FolkefarmEgholm Folkefarm

Folkefarm er et koncept Sissel og Thomas har fundet på og de har drevet Egholm Folkefarm siden 2015. Folkefarmen er stadig i opstartsfasen, men det er et fantastisk koncept, som jeg vil prøve at forklare. En Folkefarm er en bondegård hvor “Folkefarmere” har en anpart. Det vil sige at du og jeg kan købe en del af bondegården og dermed få adgang til friske økologiske råvarer, som vi selv kan hive op af jorden og få fornemmelsen af at være selvforsyende, uden alt det besværlige med den daglige drift, det klarer Egholm Folkefarm. Visionen for Folkefarmen er at være et lokalt spisekarmmer.

Egholm Folkefarm

Folkefarmen ønsker at vise hvor maden kommer fra. Men det der imponerer mig mest er, at det er deres private hjem. Sissel og Thomas har begge to fuldtidsarbejde ved siden af at de driver gården og Sisse er højgravid, men de slår gerne dørene op og byder 21 madglade unger og 4 instruktører indenfor. De brugte en hel dag med os uden at få en krone for det. De tog os med i marken hvor vi alle fik lov til at grave kartofler og gulerødder op, som vi måtte tage med hjem. De forklarede os om livet på gården, viste os dyrene og lavede et bål til snobrød. To helt fantastiske mennesker med en medmenneskelighed uden lige og en ide til glæde for andre, det var fantastisk at opleve. Det er bestemt ikke sidste gang jeg besøger Egholm Folkefarm.

Hvidmelet Gåsefod – dansk quinoa

I marken fortalte Thomas om økologi og om grøntsagerne, han var ivrig for at vi bare skulle smage på sagerne og jord: “det knaser bare lidt“. Han fortalte også om ukrudtet og at vi var velkommen til at smage på det. Han viste os ukrudtet Hvidmelet Gåsefod (også kaldet Mælde) og forklarede at plantens blade smagte som spinat, og blomsterne var det danske svar på quinoa – mindst lige så proteinholdigt. Jeg synes bladene smager skønt af ærter, lidt som ærteskud, blomsten smager ikke af så meget. For mig lød det for spændende og for godt til at være sandt, så jeg fyldte min pose med kartofler op med denne Hvidmelet Gåsefod, for tankerne om en skøn kartoffelsalat, kun med ingredienser jeg selv havde samlet, løb allerede gennem mit hoved.

Egholm FolkefarmThomas Egholm Folkefarm

Her deler jeg så opskriften på min kartoffelsalat med det danske quinoa og efterfølgende en variation med ingredienser der kan købes i ethvert supermarked, hvis du ikke er så heldig at have et lokalt spisekammer 3 min væk fra byen.

Velbekomme.

KartoffelsalatKartoffelsalat med spinat og hvid quinoa

Kartoffelsalat med Hvidmelet Gåsefod

Det skal du bruge:

 • Blade og blomster af 10 Hvidmelet Gåsefødder
 • 300 g kogte nye danske kartofler

Vinaigrette dressing:

 • 1 spsk sød god sennep
 • 1 spsk god olivenolie
 • 1 spsk balsamico
 • salt og peber

 

 • evt avocado

Sådan gør du:

Skær kartoflerne i skiver. Pluk balde og blomster af Hvidmelet Gåsefods stilkene. Bland det til en salat og hæld vinaigretten over. Salaten bliver endnu bedre med avocado tern.

 

 

Hvidmelet gådefod

Egholm Folkefarm

Kartoffelsalat med spinat og hvid quinoa

Det skal du bruge:

 • 300g kogte nye danske kartofler
 • ca 125 g spinat
 • 1 dl hvid quinoa
 • viniagrette dressing og avocado

Sådan gør du:

Kog quinoa efter anvisning på pakken og afkøl dem. Skær kartoflerne i skiver og bland dem med spinat og quinoa. Hæld vinaigretten over og server salaten med avocado.

Hvidmelet gåsefod kartoffelsalat

Egholm Folkefarm

Følg min blog på Bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *