fbpx
MENU

Knuste kartofler

Gå til opskrift

Knuste kartofler med smør og persille

Kog, knus, bag! Så simpelt er det at lave lækre sprøde knuste kartofler, som lækkert tilbehør til aftensmaden. Brug en rest kogte kartofler, eller kog kartoflerne til formålet.

Knuste kartofler er en mellemting mellem kartoffelmos og fritter (ovn kartofler) – de er sprøde uden på og bløde inden i. Du kan servere dem til alle de retter hvor du ellers ville servere kartofler, om det var kogte, kartoffelmos, ovnbagte eller fritter – disse kartofler dur. Jeg er særligt vild med knuste kartofler til fiskefilet eller schnitzel med ærter. Knuste kartofler er også rigtig lækre som tilbehør til millionbøf, frikadeller eller karbonader.

Knuste kartofler

Kartofler

Vi var på restaurant Tabu og spise lækker mad i sidste uge til Nordjysk madfestival – se madplan for uge 35. Der blev kartoffelretten omtalt som “jyske bolcher”. Kartofler er egentlig en sjov sag – grøntsag, om man vil. Jeg tør godt at sige, at jyder, især sønderjyder, spiser det i stor stil, og mener der skal kartofler til ethvert måltid og sovs! Jeg synes selv at kogte kartofler er ret intetsigende tilbehør, medmindre det er helt nye danske kartofler kogt med salt. De første nye danske kartofler er jo nærmest guld – og bliver solgt til overpris.

Kartofler er oftest tilbehør til retter: kogte, både, bagte, fritterede, fløde, salat eller moste. Men de kan lige så vel være hovedingrediensen i retten: moussakka, brændende kærlighed, svensk pølseret, steppers pie, kartoffelpizza eller kartoffelmad! Og mange, mange flere.

Knuste kartofler er det nye skud på stammen, af lækkert kartoffel-tilbehør. En god blanding og mellemting mellem det hele. De er både sprøde, bløde og kogte. De kan laves af alle slags kartofler – året rundt.

Kartofler uden sovs

Knuste kartofler er kogte kartofler, penslet med smeltet smør, drysset med salt og persille. Jeg er sikker på du vil synes de smager så godt, at du ikke har brug for sovs til denne type kartofler.

Knuste kartofler smør persille

Sådan laves knuste kartofler

Kartofler – alle typer kartofler kan bruges, bare de er kogte. Kog kartoflerne let, de må ikke være over kogte. Nye kartofler har mere smag, men knuste kartofler er samtidig en gode måde at pifte “gamle”, kedelige kogte kartofler op på. Brug gerne en rest kogte kartofler til knuste kartofler.

Smør – de knuste kartofler pensles med saltet smør, det giver den bedste smag. Olie kan også bruges, men vi ved jo godt at det er smørret, der gør’et! Lidt fedtstof skal der til, for at kartoflerne får en sprød overflade. Jeg smelter en lille klat smør i mikroovnen og pensler kartoflerne, du kan også lægge smør klatter i bradepanden med kartoflerne – men ved at smelte og pensle, kan du spare på mængden, uden at spare på smagen.

Persille – jeg bruger persille fordi det smager skønt sammen med kartofler og smør (persillesovs – hint, hint), brug gerne en anden krydderurt eller hvidløg, du kan også nøjes kun med salt eller kryddersalt.

Salt – er det ikke kartoflers bedste ven? Kræs for dine kartofler og brug en lækker flagesalt. De behøver kun et drys, da smøren også er saltet. Du kan altid tilføje mere salat inden servering – det ser også flot ud.

Bag de knuste kartofler ved 200 grader varmluft i ca. 25 minutter.

Velbekomme.

Knuste kartofler

Knuste kartofler med smør og persille
Tid: 1 t
Til: 4 personer

Det skal du bruge:

  • 1 kg kartofler
  • 25 g smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 håndfuld persille

Sådan gør du

  • Kog kartoflerne i rigeligt saltet vand i ca. 18 minutter, afhængig af sæson og størrelse. De må ikke være overkogte
  • Tænd ovnen på 200 grander varmluft
  • Fordel kartoflerne på en brandepande, og knus/mas dem med en gaffel
  • Smelt smøret i mikroovnen, og pensel de knuste kartofler med smør
  • Drys med salt og persille
  • Bag de knuste kartofler i ca. 25 minutter til de er gyldne og har en sprød kant
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering