Vintersalat af Grønkål og bolsjebeder

Vintersalat af grønkål med bolsjebeder, kakifrugt og feta

Grønkål og bolsjebede salat med kakifrugt, gulerødder og feta er en skøn sæsonsalat. Det er vigtig for mig at spise årstidens grøntsager og helst de lokalproduceret. Sådan føler jeg, at jeg begrænser min forurening, da jeg bakker op om at grøntsagerne skal transporteres kortest muligt, og så syntes jeg samtidig at de er mest friske. Jeg har endnu ikke fundet en dansk kakifrugt, derfor går jeg altså på kompromis og køber dem jeg kan få, fordi de smager så godt. Jeg læste at smagen beskrives som en krydret pære – det er vist meget rigtigt.

Vintersalat

Danske råvarer

Min far er landmand og jeg vil gerne støtte det danske landbrug. Derfor prioriterer jeg at købe dansk ind. For eksempel hvis jeg ikke kan købe dansk oksekød (min far producerer oksekød) – vil jeg slet ikke have oksekød og finder på noget andet til aftensmad. Det samme gælder grøntsager og frugt. Jeg vil allerhelst købe dansk ind og derfor sæsonens grøntsager.

Grønkålssalat med kakifrugt

Sæsonens grøntsager

Der er også andre fordele ved sæsonens grøntsager, de er nemlig billige! Du kan sagtens få agurker og tomater hele året rundt, men de er dyrere end når de er i sæson. Tænk på jordbær! I de perioder hvor jeg ikke kan få de danske fødevarer vælger jeg de økologiske fra klimaer der kan gro andet end kål om vinteren. Jeg er ikke fanatisk og spiser også meget efter lyst, så får jeg lyst til agurk, peberfrugt eller vindruer (som jeg aldrig har set danske?) forsøger jeg at vælge økologisk. Kål og rodfrugter er billige for tiden, de er dansk produceret og i sæson. Denne sæsonsalat smager ikke bare fantastisk, den er også fantastisk smuk og så mætter den helt utrolig godt, fordi de grove grøntsager er spækket med fibre som giver noget at tygge i. Jeg har masseret grønkålen med æblecidereddike, det gør kålen blød og nemmere at spise. Grønkål kan godt være noget stiv og krøllet, men masseres den bliver den helt blød og mørkegrøn. Fetaen jeg har brugt er 3% salattern som jeg har smuldret og masseret ind i salaten.

Velbekomme

Salat af grønkål med bolsjebeder, kakifrugt og feta

Grønkål og bolsjebede vintersalat

Det skal du bruge:

  • grønkål (ca. 8 stilke)

Dressing:

  • 2 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk sød sennep
  • 1 tsk groft salt

 

  • 2 bolsjebeder
  • 1 kakifrugt
  • 3 gulerødder
  • 1 dl feta (salattern) jeg har ca. brugt en stor håndfuld

Sådan gør du:

Vask grønkålen godt, fjern den grove stilk og riv eller hak det fint. Bland dressingen af æblecidereddike, sennep og lidt salt. Masser derefter grønkålen i dressingen. Skræl bolsjebederne og skær dem tyndt på et mandolinjern, så striperne rigtig kommer til syne. Skær også kakifrugten på mandolinjernet så dens stjerne-midte bliver at se. Skræl gulerødderne og skræl dem i strimler. Vend salaten sammen og smuldre feta i. Smag salaten til med salt og evt. peber.

 

Kan du lide grønkålsalater? Så skulle du prøve:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *