MENU

Koldskål med guf og kammerjunker

Vinder koldskålen

Gå til opskrift

Her er opskriften på en rigtig koldskål, lavet på en æggesnaps, rigeligt sukker og citron, kernemælk og A38, selvfølgelig vanilje og tilsidst smagt til med lidt fløde. En god gammeldaw’s koldskål, måske verdens bedste? Den smager fuldstændig fantastisk hele året rundt.

Denne koldskål sikrede mig videre deltagelse i MasterChef.

Koldskål med guf

Se også opskriften, på min sunde sukkerfri koldskål her, som også er virkelig god.

Jeg har også delt en opskrift på en proteinrig fitness koldskål her.

Koldskål, guf og kammerjunker

Til koldskålen er der hjemmelavede kammerjunker med citronskal. Guf med grape og citronsirup. Har du endnu ikke prøve koldskål med guf, så skylder du dig selv at prøve det – det er virkelig lækkert.

Koldskål med guf

MasterChef konkurrencen

Det fedeste ved konkurrencen var næsten at ringe hjem til far og fortælle at jeg “vandt” og at jeg lavede koldskål. Hans første spørgsmål var: “lavede du mors koldskål?” Han spurgte med stolthed i stemmen. Desværre nej, jeg lavede en “rigtig” koldskål på æggesnaps. Det er der ikke i mors, den er lavet på kernemælk, ymer og fløde, foruden vanilje og citron. Mors koldskål er også virkelig god, men måske min er bedre? Mors opskrift deler jeg en anden dag.

Velbekomme

Koldskål

Koldskål med guf og kammerjunker

Tid: 1 t

Det skal du bruge:

Koldskål

  • 2 æggeblommer
  • 1 dl sukker
  • 1/2-1 stang vanilje
  • 1 dl a38 ymer eller yoghurt
  • 1/2 liter kernemælk
  • 1 citron skal + saft
  • lidt fløde til at smage til med

Guf

  • 200 g sukker
  • 1 dl vand
  • 100 g æggehvide
  • 2 spsk grape saft

Kammerjunker

  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 1/2 stang vanilje
  • 0,5 dl mælk
  • 1 æg
  • citronskal

Citronsirup

  • 1 dl citronsaft
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker

Sådan gør du

Koldskål:

  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det til vaniljesukker, med lidt af sukkeret.
  • Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps.
  • Vend vaniljesukker, kærnemælk, yoghurt og citronsaft + skal i æggesnapsen.
  • Smag koldskålen til med lidt fløde og citron.

Guf

  • Pisk æggehviderne stive med ca. 1 spsk. af sukkeret.
  • Kog imens sukker og vand i en gryde, til det når en temperatur på 116-117 grader.
  • Hæld den varme sukkersirup i de stiv-piskede æggehvider, i en tynd stråle og pisk kraftigt til guffen er stiv og kold – det kan tage over 10 min.
  • Vend grapesaft i guffen.

Kammerjunker:

  • Tænd ovnen på 175 grader.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det til vaniljesukker, med lidt af sukkeret.
  • Bland de tørre ingredienser og citronskal sammen og smuldre smørret der i.
  • Saml dejen med mælk og æg.
  • Tril kugler af dejen og bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 6 min. til de er let bagte og stadig bløde.
  • Halver kammerjunkeren og sæt dem tilbage i ovnen ca. 10 min til de er let gyldne
  • Citronsirup
  • Pres citronerne og kog citronsaft, vand og sukker til en ensartet sirup.
  • Det tager ca 10-15 min.

Anretning

  • Anret guf i en tallerken og brænd det forsigtigt med en creme brúlé brænder.
  • Hæld citronsirup rundt i tallerkenen og riv evt. lidt citronskal over. Pynt evt. med en spiselig blomst eller citronverbena.
  • Ved servering hældes den kolde kærnemælkskoldskål over marengsen og drys med knuste kammerjunker.

Noter

Læs hele opskriften igennem inden du går igang. 
Kammerjunker og citronsirup kan laves på forhånd. 
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *